Menu:

GEI TARGANINE

Zaciekawiona twierdzeniami przedstawicieli plemienia Amazighów o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i odżywczych oleju arganowego,...

Więcej...

 
Olej w kuchni:

Olej arganowy tak jak każdy olej ma wiele zastosowań w kuchni. Jednakże ten olej posiada także dodatkowe właściwości, które przemawiają za stosowanim go w kuchni.

arrow Więcej...

 
Olej dla Twojej urody:

"...olej arganowy, posiadający zadziwiające wręcz możliwości oddziaływania regeneracyjnego na ludzką skórę. Bogaty w witaminę E, nienasycone kwasy tłuszczowe i sterole, ten cenny dar natury, zwany również "złotem Maroka", fantastycznie odżywia i ujędrnia skórę."

arrowWięcej...

 

ill titleOlej w kuchni

Olej arganowy tak jak każdy olej ma wiele zastosowań w kuchni. Jednakże ten olej posiada także dodatkowe właściwości, które przemawiają za stosowanim go w kuchni. Przedewszystkim skutecznie obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi tym samym skutecznie zapobiega zatorom żył i wspomaga cyrkulacje krwi w organiźmie. Powoduje to lepsze ukrwienie i dotlenienie organizmu, dzięku czemu człowiek czuje się lepiej, a także lepiej wygląda.

Chciałbym przedstawić kilka przepisów kulinarnych, w których można wykorzystać olej arganowy.

 

Grilowane papryczki

paprykaSkładniki

Przygotowanie

  1. Łagodnie grilować paprykę.
  2. Usunąć ściemniałą skórkę i nasiona.
  3. Pokroić w plasterki i zamarynować w oleju arganowym na godzinę przed podaniem.
  4. Dosolić do smaku i serwować z tostami.

 

Carpacio wołowe

carpaccioSkładniki

Przygotowanie

  1. Zmiażdżyć wcześniej odpestkowaną papryczkę i posiekać ją.
  2. Szalotki pokroić w kostkę i wymieszać wszystkie składniki razem.
  3. Odstawić na godzinę i podawać na carpacio.

 

Zapiekane pomarańcze

pomaranczeSkładniki

Przygotowanie

  1. Obrać pomarańcze, podzielić je na segmanty i włożyć do żaroodpornego półmiska.
  2. Rozgrzać kuchenkę do 50 stopni Celsjusza.
  3. Wymieszać olej, śmietanę i cukier na jednolita masę.
  4. Wlać to na pomarańcze i włożyć do kuchenki na 30 minut.
  5. Przed podaniem posypać lekko cynamonem i położyć na pomarańcze liście mięty.

 

Wędzony łosoś

lososSkładniki

Przygotowanie

  1. Zmieszać olej arganowy z olejem saładkowym z odrobiną soli i pieprzu.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i pietruszkę.
  3. Zostawić marynatę na godzinę.
  4. Położyć kawałki wędzonego łososia na półmisku i polać marynatą.
  5. Udekorować pokrojoną w plasterki rzodkiewką i serwować z cieńkimi maślanymi tostami.