Menu:

GEI TARGANINE

Zaciekawiona twierdzeniami przedstawicieli plemienia Amazighów o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i odżywczych oleju arganowego,...

Więcej...

 
Olej w kuchni:

Olej arganowy tak jak każdy olej ma wiele zastosowań w kuchni. Jednakże ten olej posiada także dodatkowe właściwości, które przemawiają za stosowanim go w kuchni.

arrow Więcej...

 
Olej dla Twojej urody:

"...olej arganowy, posiadający zadziwiające wręcz możliwości oddziaływania regeneracyjnego na ludzką skórę. Bogaty w witaminę E, nienasycone kwasy tłuszczowe i sterole, ten cenny dar natury, zwany również "złotem Maroka", fantastycznie odżywia i ujędrnia skórę."

arrowWięcej...

 

ill titleProces produkcji

  1. Około czerwca, dojrzałe owoce arganu poddaje się suszeniu.
  2. Za pomocą specjalnej maszyny suchy oddziela się suchy miąższ od pestki.
  3. Uzyskane w ten sposób orzeszki miażdży się przy użyciu dwóch kamieni w celu uzyskania nienaruszonego orzeszka.
  4. Orzeszki przeznaczone do produkcji oleju spożywczego (Arganati) poddaje się następnie lekkiemu prażeniu:
    • Temperatura pieca prażącego: 100°C
    • 30 kg orzeszków wymaga 2-godzinnego prażenia
    • Pomimo ogrzewania w procesach prażenia i ekstrakcji, wartość kwasowa produktu utrzymuje się na poziomie poniżej międzynarodowych norm podanych w załączonych, szczegółowych specyfikacjach.
  5. W wyniku przepuszczenia orzeszków przez specjalną prasę olejową otrzymuje się olej arganowy (wykorzystywane urządzenie jest produkcji niemieckiej). - olej arganowy produkuje się z orzeszków owoców araganu bez żadnych dodatków.
    • uzyskany produkt jest w 100% produktem naturalnym.
  6. Następnie olej zlewany jest do specjalnego pojemnika i poddawany filtracji w specjalnym filtrze olejowym.