Olej w kuchni
Olej arganowy tak jak każdy olej ma wiele zastosowań w kuchni. Jednakże ten olej posiada także dodatkowe właściwości, które przemawiają za stosowanim go w kuchni. Przedewszystkim skutecznie obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi tym samym skutecznie zapobiega zatorom żył i wspomaga cyrkulacje krwi w organiźmie. Powoduje to lepsze ukrwienie i dotlenienie organizmu, dzięku czemu człowiek czuje się lepiej, a także lepiej wygląda.
Chciałbym przedstawić kilka przepisów kulinarnych, w których można wykorzystać olej arganowy.
Grilowane papryczki
- Dwie czerwone lub zielone papryczki;
- Sól i pieprz;
- Olej arganowy;
- Łagodnie grilować paprykę.
- Usunąć ściemniałą skórkę i nasiona.
- Pokroić w plasterki i zamarynować w oleju arganowym na godzinę przed podaniem.
- Dosolić do smaku i serwować z tostami.
Carpacio wołowe
- 3/4 bardzo ładnej krojonej wołowiny;
- Jedna łyżeczka pietruszki;
- Jedna mała zielona papryczka;
- Dwie szalotki;
- Pół łyżeczki octu winnego;
- Dwie łyżeczki oleju arganowego;
- Zmiażdżyć wcześniej odpestkowaną papryczkę i posiekać ją.
- Szalotki pokroić w kostkę i wymieszać wszystkie składniki razem.
- Odstawić na godzinę i podawać na carpacio.
Zapiekane pomarańcze
- Cztery ładne pomarańcze;
- Osiem łyżek kwaśnej śmietany;
- Cztery łyżki oleju arganowego;
- 100 do 150 gramów cukru (zależy od smaku);
- Osiem listków mięty;
- Obrać pomarańcze, podzielić je na segmanty i włożyć do żaroodpornego półmiska.
- Rozgrzać kuchenkę do 50 stopni Celsjusza.
- Wymieszać olej, śmietanę i cukier na jednolita masę.
- Wlać to na pomarańcze i włożyć do kuchenki na 30 minut.
- Przed podaniem posypać lekko cynamonem i położyć na pomarańcze liście mięty.
Wędzony łosoś
- 250 gram łososia norwskiego pokrojonego na kawałki;
- 3 łyżki oleju saładkowego;
- 1/2 łyżki oleju arganowego;
- Jedna cytryna;
- Dwie szalotki;
- Jedna duża łyżka posiekanej pietruszki;
- 12 rzodkiewek;
- Zmieszać olej arganowy z olejem saładkowym z odrobiną soli i pieprzu.
- Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i pietruszkę.
- Zostawić marynatę na godzinę.
- Położyć kawałki wędzonego łososia na półmisku i polać marynatą.
- Udekorować pokrojoną w plasterki rzodkiewką i serwować z cieńkimi maślanymi tostami.