Proces produkcji
- Około czerwca, dojrzałe owoce arganu poddaje się suszeniu.
- Za pomocą specjalnej maszyny suchy oddziela się suchy miąższ od pestki.
- Uzyskane w ten sposób orzeszki miażdży się przy użyciu dwóch kamieni w celu uzyskania nienaruszonego orzeszka.
- Orzeszki przeznaczone do produkcji oleju spożywczego (Arganati) poddaje się następnie lekkiemu prażeniu:
- Temperatura pieca prażącego: 100°C
- 30 kg orzeszków wymaga 2-godzinnego prażenia
- Pomimo ogrzewania w procesach prażenia i ekstrakcji, wartość kwasowa produktu utrzymuje się na poziomie poniżej międzynarodowych norm podanych w załączonych, szczegółowych specyfikacjach.
- W wyniku przepuszczenia orzeszków przez specjalną prasę olejową otrzymuje się olej arganowy (wykorzystywane urządzenie jest produkcji niemieckiej). - olej arganowy produkuje się z orzeszków owoców araganu bez żadnych dodatków.
- uzyskany produkt jest w 100% produktem naturalnym.
- Następnie olej zlewany jest do specjalnego pojemnika i poddawany filtracji w specjalnym filtrze olejowym.