Menu:

GEI TARGANINE

Zaciekawiona twierdzeniami przedstawicieli plemienia Amazighów o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i odżywczych oleju arganowego,...

Więcej...

 
Olej w kuchni:

Olej arganowy tak jak każdy olej ma wiele zastosowań w kuchni. Jednakże ten olej posiada także dodatkowe właściwości, które przemawiają za stosowanim go w kuchni.

arrow Więcej...

 
Olej dla Twojej urody:

"...olej arganowy, posiadający zadziwiające wręcz możliwości oddziaływania regeneracyjnego na ludzką skórę. Bogaty w witaminę E, nienasycone kwasy tłuszczowe i sterole, ten cenny dar natury, zwany również "złotem Maroka", fantastycznie odżywia i ujędrnia skórę."

arrowWięcej...

 

ill titleOlej arganowy

Drzewo arganowe inaczej (argania spinosa) jest idealnie przystosowane do ostrego klimau suchego i ubogiego w sole mineralne. olej_2

Jest mało znane poza Marokiem i nawet wielu marokańczyków nie słyszało o nim, ponieważ rośnie tylko w południowo-wschodniej części kraju. W przybliżeniu pomędzy Essaouirom, a Agadirem na terenach obejmujących 700,000-800,000 hektarów. Ale wewnątrz terenu na którym rośnie argan jest około 21 milionów drzew, które odgrywają ważną rolę w łańcuchu pokarmowym tego środowiska, chociaż ich liczba ciągle spada.

arganDrzewo jest cierniowe i osiąga wysokość 8-10 metrów prawdopodobnie pierwszy raz wyrosło w Arganie wiosce leżącej w północno-wschodniej częściu Agadiru. Wytrzymuje dłużej niż oliwka i nie wymaga uprawy.

Pień arganu jest często poskręcany i sękaty, co pozwala kozom wspinać się na drzewa i zjadać ich liście oraz owoce.

arganOwoce posiadają zieloną, mięsistą skórę jak oliwka, ale są większe i bardziej okrągłe. W środku znajduje się orzech z bardzo twardą skorupą, które zawiera jeden, dwa a nawet trzy ziarna w kształcie migdałów.

Kiedy owce zjadają owoce, mięsista część jest trawiona ale orzech pozostaje. Później farmerzy zbireają orzechy do produkcji oleju.

produkcjaProdukcja oleju arganowego, która w większości nadal wykonywana jest metodami tradycyjnymi jest długim procesem. Każdy orzech musi być otwarty aby wyjąć ziarna i mówi się, że produkcja jednego litra oleju trwa około 20 godzin.

Olej arganowy jest nieznacznie ciemniejszy niż olej z oliwek, z czerwonawym zabarwieniem. Może być używany do gotowania. Posiada różne właściwości medyczne. Między innymi obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu. Na świecie cieszy się popularnością jako składnik wielu kosmetyków.

amlouPozostałością z ziaren po tłoczeniu oleju jest gęsta pasta o czekoladowym kolorze o nazwie "amolu", która jest słodzona serwowana jako dip do chleba na śniadanie w Berberskich gospodarstwach domowych. Smak tego dipu jest bardzo zbliżony do smaku msała orzechowego.

Drzewo i łupki orzechów drzewa arganowego są wykorzystywane do gotowania jako paliwo; drzewo jest także wykożystywane do dekorowania niekturych skrzyń wyrabianych w Essaouirai. Korzenie drzewa arganowego wrastają głęboko w poszukiwaniu wody, tym samym pomagają rozpuchniać ziemię i zapobiegają erozji.

Gospodarstwa domowe wytwarzają swój własny olej służący głównie do gotowania. Ponieważ jest bardzo drogi, inni mogą używać go oszczędniej na przykład do doprawiania słatek. Kilka kropel dodanych do potrawy na chwilę przed podaniem nadaje daniu bogaty, orzechowy aromat.

produkcja2Produkcja oleju arganowego jest nadal wykonywana na wsiach głównie przez kobiety. Ale wielu ludzi wierzy, że jeżeli olej stanie się bardziej znany doprowadzi to do większrgo zatrudnienia w regionie i poprawi środowisko.

Butelki zaliczane do oleju arganowego są sprzedawanie wzdłuż dróg pomiędzy Essouiraią i Agadirem, ale trudno powiedziec czy zawierają olej arganowy. Ponieważ olej osiąga wysokie ceny, sprzedawcy często kuszą sprzedając tańszy olej. Jednak niektóre butelki zawierają zwykły olej z oliwek pozkolorowany papryką albo innymi substancjami.